Zonnewijzerpark Genk

3. Grote horizontale zonnewijzer

Grote horizontale zonnewijzer


Uurpunt van 14 uur Grote pleinzonnewijzers zijn vaak een beetje kaal, omdat de uurlijnen of uurpunten in het plaveisel of een plantsoentje liggen. Wat deze zonnewijzer 'body' geeft is de gesloten kring van rechtopstaande blokken hardsteen. Vijftien worden er gebruikt voor de uurpunten (van 5 tot 19 uur) van de zonnetijd, de overige vijf dragen bankjes die de toeschouwer tot rusten en contemplatie noden.
De gekleurde keramische strips, hun tinten afgestemd op het uur, voegen een bijzonder accent toe.


Versieringen aan zonnewijzers zie je natuurlijk wel vaker, maar de vanzelfsprekende integratie van gnomonische en park-achtige elementen verraadt de geschoolde kunstenaar. In zijn schijnbare eenvoud is dit een prachtig ontwerp!

Uurblokken met gekleurde accenten

Een poolstijlzonnewijzer heeft i.h.a. uurlijnen, in tegenstelling tot bijv. de analemmatische zonnewijzer. Hier is volstaan met een punt op de uurlijn aan te geven. De stijl is lang genoeg om ook 's zomers een schaduw op de uurpunten te werpen.
De bodembedekkers in het perkje rond de stijl moeten nog wat aanslaan, maar zullen t.z.t. nog een kleurige noot aan het geheel toevoegen.

Informatiebordje

Mijn commentaar:
<- vorige    volgende ->