Zonnewijzers ??

Rathausplatz, Anholt (Duitsland)

Een opvallende fontein (juli 1999)

Voor het oude raadhuis uit 1567, waar je nu prettig een terrasje kunt pikken, staat een waterpartij, met daarop dit object.

We zien een verticale ring met de getallen 1-24, een verticale 12-hoek met de tekens van de dierenriem, een horizontale achthoek met een streepjespatroon, een schuinstaand vierkant en nog een driehoek.

Symboliek te over, dus. Pas een jaar later (augustus 2000) wordt deze ons onthuld, en zelfs dat maar ten dele. Op het informatiepaneeltje licht de ontwerper, de Italiaanse kunstenaar Francesco Coter, zijn bedoelingen toe:

Das Wasser repräsentiert den Ausgangspunkt der Schöpfung... (augustus 2000)

Geen zonnewijzer, dus! Het water stelt het uitgangspunt van de schepping voor, zijn band met de aarde en de hemel. (Ik hoop dat de vertaling van het Italiaans via het Duits de bedoelingen van Coter geen geweld aandoet.) De vijf regelmatige vormen vatten de relatie van de mens met het universum samen:


Ligging: 51.9° NB, 6.4° OL



Tuin, Regniet bij Anholt

Half-open hoepelsfeer (juli 1999)

In de buurtschap Regniet vonden we een èchte equatoriale zonnewijzer. Een fraai staaltje ambachtswerk!

Het gebruik van verschillende metalen in de buitenlucht kan gemakkelijk tot problemen leiden, door elektrochemische corrosie. Hier leggen de stalen schroefjes waarmee de 10-minuten streepjes en uurcijfers vastzitten, het af tegen de koperen wijzerplaat.



Waterburcht Anholt

Anholt is een oud stadje, net over de grens voorbij Doetinchem, aan de Oude IJssel. Het is vooral bekend vanwege Kasteel Anholt, waarin nu een museum (o.a. Rembrandt!) en een hotel te vinden zijn.
In het park van het Kasteel troffen we zomaar een hele leuke doolhof. Het is een reconstructie van een 18e eeuws exemplaar, aangelegd in 1987. Het oppervlak is 1000 m2, er staat 430 meter thuya-heg van 2 meter hoog en de lengte van alle paden samen is 470 meter. Alsdus het bordje bij de ingang.
In de theetuin staat een armillairsfeer (DCG 2596), een kopie van het origineel dat in het museum staat. Hij wijst ongeveer naar het noordoosten.

Klassieke hagendoolhof

Aardige websites over het Kasteel: