Analemmatische zonnewijzers

Aoyama (Mie Prefectuur, Japan)

Analemmatische zonnewijzer, Aoyama

Reinhold Kriegler uit Bremen bezocht voorjaar 1999 Osaka en omgeving in Japan. Een uitgebreid verslag daarvan is te vinden in het NASS Compendium van maart 2000. Daarin vertelde hij echter niet over de analemmatische zonnewijzers die hij er aantrof. Maar hij was zo vriendelijk mij zijn foto's te sturen, zodat ik die hier kan laten zien.

De zonnewijzer hierboven is ontworpen door prof. Akio Gotoh uit Nara, de voorzitter van de Japanse Zonnewijzervereniging die in maart 2000 is opgericht.
De uurpunten lopen van 5 tot 19 uur, waarbij de veelvouden van 3 uur benadrukt zijn. Ze geven kloktijd aan. De plaatselijke tijd verschilt hier trouwens nog geen 5 minuten mee. Op de korte paaltjes zijn uurcijfers vermeld, al kun je dat op deze foto niet zien.
Langs de datumlijn is het midden van de kalendermaanden vermeld: 6-15 (15 juni), 7-15 , 5-15, enz. Dit is de enige datumlijn in mijn verzameling die de wassende en afnemende maanden door elkaar aan dezelfde kant heeft staan.

Ligging: 34.7° NB, 136.2° OL
Ontwerp: Akio Gotoh
Inwijding: ca. 1992
Foto © Akio Gotoh



Prof. Gotoh liet Reinhold ook een aantal schattige keramische analemmatische mini-zonnewijzertjes zien. Grappig is dat de schaduwgever maar in vier standen geplaatst kan worden. De linker heeft een ingebouwd kompasje om hem op het noorden te richten.

Keramische mini-zonnewijzer Keramische mini-zonnewijzer

Foto's © Akio Gotoh



Keramische mini-zonnewijzer Keramische mini-zonnewijzer

De karakters boven de 12 en onder de datumlijn in het onderste zonnewijzertje betekenen resp. Noord en Zuid, zie ik van onze Mah Jongg-stenen. Maar wat betekenen de tekens naast de datumlijn?

Foto's © Reinhold Kriegler

Ook de foto's van de analemmatische zonnewijzer in Higashi Harima kreeg ik van Reinhold.
Bezoek ook zijn spiegel-zonnewijzers nr. 1 en nr. 2 in Bremen.