Andere typen zonnewijzers

Polaire kruisdraad-zonnewijzer, Gockingastraat, Appingedam

Zonnewijzer met uitleg-muurtje (april 2000) Uitleg-muurtje met zonnewijzer (april 2000)

De zonnewijzer is in 1988 geplaatst. Hij staat op een hedendaags soort hofje, dat overigens wel de verbinding vormt van de belangrijkste winkelstraat van Appingedam met een parkeerterrein dat erachter ligt.

Polaire kruisdraad-zonnewijzer met rechte datumlijnen (juni 1999)

De zonnewijzer heeft een poolstijl van donker glas, die samen met de ondergrond een polaire zonnewijzer vormt. De rand van zijn schaduw wijst dus de tijd aan, in dit geval de zonnetijd.
Het bijzondere is de gebogen 'kruisdraad' van geel glas. Waar diens schaduw die van de poolstijl snijdt, kan de datum afgelezen worden. De kromming van die kruisdraad is zo berekend, dat er rechte datumlijnen zijn ontstaan. Een novum!

Ook bijzonder is de wijzerplaat. Deze is van beton, maar zodanig verwerkt dat de uren, maanden en dierenriem-tekens scherp en duidelijk van vorm zijn, zelfs na meer dan 10 jaar!

Gebruiksaanwijzing voor aflezen van de datum Op een muurtje naast de zonnewijzer is de gebruiksaanwijzing aangebracht, bestaande uit drie panelen. De eerste legt uit hoe de (zonne)tijd afgelezen wordt; de tweede vertelt hoe die omgezet wordt in kloktijd, met daarbij een tabel die de correctie voor MET, tijdsvereffening en zomertijd bevat (en die dus niet meer klopt nu de zomertijd een maand later eindigt). Het derde paneel, hiernaast afgebeeld, geeft aan hoe de datum af te lezen is.


Code Sup: Appingedam
Ligging: 53.3° NB, 6.9° OL
Ontwerp: Eugène Roebroeck
Inwijding: mei 1988




Appingedam, hier vaak aangeduid als "D'n Dam", is al meer dan 1000 jaar oud. Aan het eind van de Middeleeuwen was het de enige zeehaven van de streek, wat de stad grote welvaart bracht. De grote, romano-gotische Nicolaikerk en het fraaie Raadhuis in renaissance-stijl getuigen hier nog van.
Vanwege de hangende keukens boven het Damsterdiep wordt Appingedam wel het "Venetië van het Noorden" genoemd...

Voormalig raadhuis Hangende keukens boven het Damsterdiep