Equatoriale zonnewijzers

Hoofdkantoor Nederlandse Aardolie Maatschappij, Assen

Hoofdkantoor van de NAM, januari 2001

Een van de zeldzame èchte equatoriale zonnewijzers, waarbij de poolstijl de wijzerplaat doorboort. De bovenkant dient normaliter voor het zomerhalfjaar, de onderkant voor de winter. Maar omdat het zo lastig is om met die dikke winterjas zo diep te moeten bukken, is de onderkant anderhalve meter boven de bovenkant geplaatst. En aangezien het hier winter was, beschijnt de zon deze verhoogde onderkant.

Bij het parkeerterrein De employees die per auto komen, lopen dagelijks langs de zonnewijzer naar kantoor. Zouden ze hem eigenlijk nog wel zien?
Wij zien hier in elk geval fraai het effect van het spiegelende roestvrije staal: de onderkanten lijken geel vanwege de bestrating, de bovenkanten blauw van de lucht.

De onderste zonnewijzer draagt de plaatsnaam Assen en de coördinaten: 52°59' N, 6°30' O. Dat laatste klopt niet helemaal; ik kom op ongeveer 6°34' uit, een verschil van zo'n 4 km. Toch is dit de originele plaats, want de zonnewijzer is door de Ondernemingsraad van de NAM aan de Directie aangeboden bij de opening van het nieuwe hoofdkantoor.


De winter-wijzerplaat De zonnewijzer geeft MET aan. De plaat op de voet bevat de gebruiksaanwijzing en vermeldt de correctie voor de zomertijd en de tijdsvereffening.
De rechthoekige buis die de platen verbindt dient als poolstijl. De twee zuidelijke kanten hiervan zijn de feitelijke schaduwgevers; de tijdschaal is dan ook door twee stippellijntjes gesplitst in een deel voor de morgen en een voor de middag. De twee schaduwgevers staan net niet in het midden van de wijzerplaat en de tijdschaal is dus net niet homogeen, zoals je bij aandachtige beschouwing van de foto hiernaast kunt zien.
De bedoeling is kennelijk dat je de zonnewijzer vanaf de andere kant afleest, maar daar kreeg ik de schaalverdeling niet goed in beeld, zoals op de bovenste foto blijkt.
Waarom wordt de hemel op zulke foto's eigenlijk altijd zo donkerblauw?



Code Sup: Assen
Ligging: 53.0° NB, 6.6° OL
Ontwerp: Marten Hugenholtz
Inwijding: september 1989