Zonnewijzerpark Genk

8. Digitale zonnewijzer

De volgende vier zonnewijzers (nrs. 8 - 11) vormen wat mij betreft de hoogtepunten van het Zonnewijzerpark. En niet alleen omdat ze aan de hoge kant van het park staan...

Met deze exemplaren worden de grenzen van de zonnewijzerkunde of gnomonica daadwerkelijk verlegd. En dat lijkt me een eerste vereiste voor een Zonnewijzerpark van internationale allure!
Waarmee ik niet wil zeggen dat fraaie of bijzondere realisaties van de meer klassieke typen niet in een dergelijk park thuis horen. Integendeel!

'Digitaal' betekent niet dat er elektronica bij komt kijken, of zelfs maar een stopcontact. Hier geldt de letterlijke betekenis: de tijd verschijnt in cijfers op het paneel.

Digitale zonnewijzer (juli 1998) De foto hiernaast is van juli 1998, een maand na de officiële start van het Zonnewijzerpark. Het beton van de voet moest kennelijk nog uitharden.

Op een 4 meter hoge paal zat een platte, donkere doos van - naar schatting - 90x30x8 cm, waar verder niets aan te zien was, want het was bewolkt. Misschien kun je je voorstellen dat ik hier niet direct een complete zonnewijzer in zag. Al suggereerde de poolstijl-achtige staaf toch wel dat het iets met een zonnewijzer te maken moest hebben. Maar wat?Digitale uitlezing: 2.35 uur De digitale zonnewijzer is een nieuw type, ontworpen in 1994. De website van Daniel Scharstein beschrijft principe en uitvoering.
In het kort: twee platen vormen de voor- en achterkant van de doos. Ze hebben beide een groot aantal smalle gleufjes, evenwijdig aan de poolas. Afhankelijk van de zonnestand laat de doos op bepaalde plaatsen zonlicht door. De patronen van de gleufjes in de onderste plaat zijn zo berekend dat je aan de achterkant de juiste tijd in cijfers ziet oplichten. De resolutie is 5 minuten, dus de volgende tijd die zou verschijnen is 2.40 uur.

Informatiebordje

Mijn commentaar:<- vorige    volgende ->