Andere typen zonnewijzers

Digitale zonnewijzer, Genk Je zou denken dat alle manieren om van de zonnestand de tijd af te leiden inmiddels wel eens bedacht zijn.
"Niets is minder waar" is wellicht te sterk uitgedrukt, maar onderstaande ontwerpen zijn vast niet de laatsten die aan het toch al uitgebreide repertoire van zonnewijzers toegevoegd zijn!

De kruisdraad-zonnewijzer is in 1922 bedacht door de Duitse wiskundeleraar Heinrich Michnik. Zijn ontwerp bestond uit een horizontale wijzerplaat, waarboven twee horizontale draden gepannen waren op verschillende hoogten, één oost-west lopend en de andere noord-zuid. De tijd werd afgelezen op het punt waar de schaduwen van de twee draden elkaar sneden. Sindsdien zijn vele varianten ontwikkeld, met kruisende schaduwgevers in allerlei vormen en oriëntaties.

De kruisdraad-zonnewijzer is dus eigenlijk een soort van puntzonnewijzer, zij het dat het afleespunt niet de schaduw van een materieel punt is, maar pas op de wijzerplaat ontstaat. Je kunt dus ook de datum aflezen. In de twee kruisdraad-zonnewijzers hieronder wordt het kruisdraad-principe alleen gebruikt voor de datum; voor de tijd wordt een 'gewone' poolstijl-zonnewijzer gebruikt.

Zie de pagina over Genk-10 voor het principe van de uurvlak-zonnewijzer.
Meer informatie over uurvlak-zonnewijzers kun je vinden in het interessante artikel van Fer J. de Vries, Mac Oglesby en William S. Maddux: Shadow Plane Sundials (in het Engels).
Mike Shaw schreef een informatief artikel over zijn zonnewijzer met aflezing op afstand (ook in 't Engels).




Europa
Polaire
kruisdraad-
zonnewijzer
Appingedam
Horizontale
kruisdraad-
zonnewijzer
Genk (België)
Uurvlak-
zonnewijzer
Genk (België)
Uurvlak-
zonnewijzer
Genk (België)
Kegel-
zonnewijzer
Genk (België)
Digitale
zonnewijzer
Genk (België)
Virtuele
zonnewijzer
Hasselt (België)
Lichtgeleider-
zonnewijzer
Parijs (Frankrijk)